Terima kasih awak! :)

:: Sahabat ::

Tuesday, 27 December 2011

Hal wanita~

 
 
Salam sume....
oh sebelum terlupa..N3 kali ni bacaan untuk 18 tahun keatas ye..adik2 yang tak cukup umo sila duduk jauh2..^_^
 
PMS??apakah menatang neh?bagaimanakah?mengapakah?kenapakah?wahh..banyak lak persoalannye..=)
 
nak tau?sila google..malas saya  nak bebel panjang-panjang..ho h0 ho
 
 
 
 
Waktu PMS para wanita mula berkeinginan luar biasa! Ooppss jangan salah faham pulak. Maksud saya, berkeinginan luar biasa terhadap makanan laaa. ye!!!memamg pon..napsu makan mula memuncak-muncak..mula mengidam macam-macam jenis makanan! Dah macam orang pregnant pulak ye. Keh keh keh!
 
Mood swings! Ini memang biasa bagi wanita yang sedang mengalami PMS. Mula-mula kami okay, tapi dalam sekelip mata kami boleh berubah menjadi sangat moody. Jadi berhati-hati la wahai kaum adam! ha ha ha
 
Cik J!yes..i hate u la cik J!!hahaha...sebulan sekali mesti ko muncul kan!!apesal la kan...habesla muka saya yang comei neh..kui kui kui
 
 
 
 
takde mood la nak bebel panjang-panjang..jumpe next entry k;)) dan sekarang saya teringin nak makan ice cream + coklat + yugort + strawbery..wahhhhh..mane nak cari fresh strawbery neh =_="
 
 
 

Sunday, 25 December 2011

macam-macam..




Situasi 1 = Bila dah abes belajar , mesti soklan cam ni keluar .

" Bila nak kerja neh? "


Situasi 2 = Bila dah dapat kerja , soklan neh plak .

" Bila nak kawen neh? "


Situasi 3 = Bila dah kawen , soklan len plak muncul .

" Bila nak pregnant neh? "


Situasi 4 = Bila dah dapat sorang baby , soklan lazim lagi .

" Bila nak tambah g satu? "





nota kaki = takde soklan len ke nak tanya erk?huhu






Thursday, 22 December 2011

Wang Kertas Baru 2012


Hye peeps!!!how's today? saya oke je..;))

oh ye.,.korang dah tengok tak design baru duit kertas yang dengarnya akan dikeluarkan Julai 2012 neh.,.?comei je kan.,.,kolor dia pon not bad...design dia...memang comei....pastu akan ada semula duit kertas RM20..kolor oyen....sweeettt.,.hehehehe.,.,.,


Cantek kan?^_^






tak sabar nak tukar duit kertas RM20 neh..hehe=)




Tuesday, 20 December 2011

Dividen ASB 2011


yihaaaa!!!tetibe rase nak share sesuatu ngan korang..berite gumbira buat pemegang unit Amanah Saham Bumiputera (ASB) kerana akan menerima dividen sebanyak 7.65 sen seunit bagi tahun kewangan berakhit 31 Dec 2011 ini serta bonus sebanyak 1.15 sen seunit menjadikan jumlah terkumpul 8.80sen atau 8.80%..pehhhh.,.lumayan tuh...berbaloi-baloi..saya suke..saya suke...hehehe^_^

Berita ini la yang sangat-sangat dinanti oleh kami terutamanya saya yang melabur dalam ASB neh.,.Pembayaran pengagihan pendapatan dan bonus ini akan dikreditkan secara automatik ke dalam akaun pemegang unit, dan pemegang unit boleh mengemaskini buku pelabur ASB masing-masing mulai 3 Januari tahun 2012 depan.

Remember!!!!..3hb baru leh g bank..jangan ada yang gatal-gatal datang 1hb plak..hahaha..


Teringat la taun lepas mase nak kuarkan dividen neh.,.punyala excited time tuh..maklumlah..baru tahun pertama kan..mesti la aura tu len macam ckit..hehe..punyala panjang nak beratur..agak lame la jugak nak tunggu gilaran sampai kan..time tu takde amik no dah..nak duet kena beratur..duet punye pasal..sanggup!!haha...masing2 lepas je selesai senyum sampai ke telinga....same like me!!huhu...cam tak caye tengok akaun time tuh..rase.,.,wahhh.,.,.besh w000.,.,.dan hasilnya.,.keluarla kereta kesayangan saya tuh...hehehe^_^

Dividen tahun neh nak kene renew road tax + insuran kereta..haih.,.bile la dapat merase nak enjoy buat shopping kan??haha.,.

So pada korang-korang yang belum bukak akaun ASB nie, silalah berbuat segera...tak rugi pon kite menyimpan kan?=)






Kuiz Kenali Diri Sendiri



Hye peeps!!!how are you today..everything oke right?hehe

N3 kali ni tak de kaitan ngan kehidupan saya tetapi berkaitan dengan kehidupan korang!so nak tau.,jom.,.,.scroll di bawah laju-laju oke..hehe^_^



"Cara ini sudah dicuba dan kebenarannya sudah terbukti. Pilihan korang menunjukkan keperibadian korang. Anggap diri korang saat ini sedang memasuki sebuah rumah kecil di tepi sungai di tengah hutan tebal. Setelah korang buka pintunya dan masuk, didalamnya terdapat:

7 tempat tidur kecil di sebelah kanan di sebelah kiri, terdapat meja makan yang dikelilingi 7 kerusi kecil. Di tengah-tengah meja terdapat sebuah bekas dengan 6 macam buah. Buah-buahan tersebut terdiri daripada:
a. epal
b. pisang
c. jeruk
d. mangga
e. rambutan
f. papaya

Buah manakah yang akan korang pilih?

Sunday, 18 December 2011

help!help!help!

Assalamualaikum sume !!
Selamat berhujung minggu yaww ;))

Korang korang.,.Saya ada masuk satu contest neh.,.nak mintak jasa baik korang..tolongla VOTE gamba saya...hehe.,.terpaksa tebalkan muka neh mintak undian dari korang..hoh0...X_x



Contest nie diberi nama " Contest bersama BFF " haa.....saya neh yang gatal nak gak menggedik masuk kan..cam dah takde keje len dah.,.haha.,sebenarnya saja nak memfemeskan  kawan-kawan saya neh.,.,.walaupon gamba ne ade yang terkurang dan terlebih....carik punye la carik rase-rase pic ni la yang paling sesuai .,.dan syarat utamanya harusla MENUTUP AURAT..so nak tak nak terpaksela saya abaikan kawan-kawan saya yang FREE hair..jangan mare ye sayang..hehe

oke. tak nak bebel panjang-panjang lagi....terus ke cam ne korang nak VOTE saya..^_^


mula-mula korang p kat page neh...sini..sini. tolong LIKE page penganjur dulu ye..huhu


Pastu beraleh plak ke page neh..sini..sini.....






so pe g..tolonglah LIKE that picxa!!!




sape2 yang dah LIKE , feeza sayang korang!!!!hahaha..ayat nak bodek tak boleh blah!=_="




AFUNDI la dari sekarang..ekeke...






see next N3 =)




Wednesday, 14 December 2011

sedikit perubahan

Assalamualaikum !


hari ni last saya bercuti.,.setelah 5 hari di kampung malasnya rase nak balik ke saklam sane.,.,.malas nak mengadap kerja yang konfirm2la belambak esok..huhu.,.

oh ye.,.kalu korang pasan.,.kalau la kan.,.,ada beberapa perubahan dalam page saya neh.,.saya try n error.,.puhh.,.penat jugak sebenarnya bermain dengan coding2 neh.,.dulu time blaja  adela ckit2 belajar HTML neh.,.so tak berapa nak susah sangat,.,cehhh..,.,.kredit tu beberapa rakan blogger yang rajin buat tutorial.,.jasa korang di kenang!!!

oke.,jumpe di len entry..,.

peace yaww !!



Tuesday, 13 December 2011

Kenapa Allah temukan kita dengan orang yg salah


Berpikir sejenak..,.kadang-kadang sakit hati jugak bila ape yang kite harapkan tak menjadi kenyataan . Namun mungkin sume ini untuk menguji kekuatan iman kita. ;)


1. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.


2. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.


3. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.


Monday, 12 December 2011

BB tips!

Assalamualaikum !

Selamat malam sume.,malam neh rase nak bebel2 plak.,.,.memandangkan sekarang neh ramai yang menggunakan Handphone Blackberry...saya rase nak share something jugak.,mane tau berguna pada saya.,.hehehe..( saya jeles okey ramai kawan2 saya guna this phone!!T_T )






taraa.,.,.ni BB yang paling latest di pasaran kalau saya tak silap..BB 9790.,.,design die lebih kurang 9700 je ..cume lagi canggih la kan spec nyer..hehe

Oke. Saya nak bagi tips2 macam mane agar BB kite tak lembab macam kure-kure dan berjalan dengan lancar...EH BB kita?hahaha....akan datang InsyaAllah ;),.,kerana BB bukanlah handphone biase tetapi sebuah Smartphone.Tips ni untuk semua jenis BB tak kira la jenis Curve / Storm / Torch / Bold


Jom usha tips2 kat bawah neh =



1. Cuba korang usahakan tiap 2-3 hari sekali , cabut bateri BB dan biarkan selama 1-2 minit. Ini berfungsi untuk membuang dan menghapuskan sisa - sisa file yang tidak terpakai akibat proses chatting mahupun browsing .


2. Lakukan secara rutin Clear Log Event dengan cara tekan ALT + L G L G.,.akan muncul dilayar hasil log, tekan logo menu BB , pilih Clear Log . Tekan Clear !


3. Lakukan juga secara rutin Cleaning Memory. Dengan cara , pilih Option , Security Options , Cleaning Memory . Tekan logo menu BB ,pilih Clean Now !

4. Tiap 2 - 3 hari sekali , lakukan Host Routing Table . Dengan cara pilih Options , Advance Options , Pilih Host Routing Table , Tekan logo menu BB , Pilih Register Now !


5. Oke . Dan setelah step ke 4 di atas ni korang dah buat , lakukan juga setiap 2 - 3 hari sekali Diagmostic Test. Macam lappy kita jugak kan..;)) . Ini sangat penting ! Sebab inilah bukti apakah BB kita berhubung dengan operator , baik PIN , Register mahupun Email . Dengan cara pilih Options , Mobile Networks lepas tu tekan logo menu BB , pilih RUN dan biarkan sampai proses berjalan Completed. Jika hasil proses ada yang NO , ulangi lagi agar semuanya YES !




oke.,Itula 5 tips agar BB kita berjalan dengan lancar.Semoga ianya di manfaatkan kerana BB adalah smartphone. Harus ingat itu!!




kredit to salah sorang rakan blogger kerana share tips ini ;))

Tutorial 1 = Adding Retweet Button

hye peeps!!! 


tweet.,.tweet.,.,tweet.,.mesti korang sume ade akaun twitter kan.,ni 1st tutorial saya.,.mungkin ramai yang dah tau coding neh.,but sharing is caring rite.,.kali ni nak share macam mana nak tambah retweet button kat blog post. Ada 4 jenis button.,korang pilih la mane yang korang suke...=)

korang ikut je steps kat bawah :

1.
Dashboard > Layout > Edit HTML > Tick Expend Widget  Template


2.
Find


                                 <div class= post-header-line-l ' />


paste code yang korang nak selepas code di atas

3.
Pilih code mengikut position dan style yang korang nak.Jangan lupe edit twitter user name korang ye.,.


Normal right





<div style="float:right;padding:4px;">
<script type="text/javascript">
tweetmeme_url = '<data:post.url/>';
tweetmeme_source = 'your_twitter_user_name';
</script>
<script type="text/javascript" src="http://tweetmeme.com/i/scripts/button.js"></script>
</div>




Normal Left




<div style="float:left;padding:4px;">
<script type="text/javascript">
tweetmeme_url = '<data:post.url/>';
tweetmeme_source = 'your_twitter_user_name';
</script>
<script type="text/javascript" src="http://tweetmeme.com/i/scripts/button.js"></script>
</div>



Compact right



<div style="float:right;padding:4px;">
<script type="text/javascript">
tweetmeme_style = 'compact';
tweetmeme_url = '<data:post.url/>';
tweetmeme_source = 'your_twitter_user_name';
</script>
<script type="text/javascript" src="http://tweetmeme.com/i/scripts/button.js"></script>
</div>



Compact left





<div style="float:left;padding:4px;">
<script type="text/javascript">
tweetmeme_style = 'compact';
tweetmeme_url = '<data:post.url/>';
tweetmeme_source = 'your_twitter_user_name';
</script>
<script type="text/javascript" src="http://tweetmeme.com/i/scripts/button.js"></script>
</div>






4.

Save template korang.Da siap!!!selamat mencuba =)
                                                 

Saturday, 10 December 2011

masihkah aku mengharap?

salam rakan-rakan follower.,.,dan selamat berhujung minggu ye.,.;)


tiada apa yang menarik sekadar untuk meluahkan ape yang bermainan di minda + hati sekarang neh.,,.
saya kusut.,.saya serabut.,.,saya terkilan.,.saya sedih.,.but why,.,.?kenapa sume ni mesti ada dalam diri saya sekarang.,.,.susah untuk memahami diri sendiri.,.,tak tahu apa yang sebenarnya saya harapkan dalam kehidupanku ini.,.

"" Ada orang datang bertanyakan kamo "" .,.

aku terkedu.,.tersentap pon ada gak bile mak cakap mende neh pagi tadi,.,.sepantas kilat aku menjawab.

NO NO NO!!!.,.

masuk kali neh dah 3x aku menolak pinangan seseorang yang memang aku tak 
kenal.,,.,macam mane aku nak hidop ngan someone yang aku tak kenal kan?itulah kata ati 
ku.,.tapi betol kah?atau sebenarnya aku menipu diri sendiri.,
kejamkah aku terhadap diriku sendiri.,menanti sesuatu yang belom pasti menjadi realiti.,.adakah aku masih mengharap padanya?mengharap agar dia kembali padaku.,mengharap agar dialah orang yang akan meminangku kelak.,.,.

Ya Allah.,.,.tolong hambamu yang memang lemah ini .,.tolong berikan aku keikhlasan hati.,.tolong berikan aku semangat.,.dan tolong tunjukkan aku kebenaranMu itu.,.T______T




Saturday, 3 December 2011

: Ombak Rindu :



" cinta tak kejam cuma manusia yang tak pandai 

menghargai cinta"

Assalamualaikum kawan-kawan.,.haaa.,.,pernah dengar tak petikan kat atas tuh?inilah salah satu petikan dari filem yang di tunggu-tunggu oleh semua peminat novel.,novel ape ?mesti korang tau kan novel ape..dan mesti korang tau ape yang aku nak bebelkan malam2 nih....=) 

malam ni nak share skit sal movie OMBAK RINDU..last nite baru pas tengok..pehhhh.,.walaupon agak berbeza jalan citenyer dari novel tapi tetap terbaikk.,.,sebab ape aku cakap tetap terbaik?sebab cite nih mampu buat aku berlinangan air mata .,.sedey.,.T__________T

tak nak bebel panjang-panjang.,.kalau korang nak tau sedih ke tak,sila bergegas ke panggung wayang yang berhampran....dan aku boleh bagi 4/5 bintang cite neh..memang besh!!hehe^^,




Tuesday, 29 November 2011

:Welcome Home:

Hye hye.,!


lame tak update belog nih..dah nampak sawang-sawangan dah.,.fuhh fuhh....habes berhabuk.,.auccummm!! ish2,.,.,banyak tol habok ye..huhu ^^,


takde entry menarik nak share kali nih just nak kongsi something...cik fie dah move out,.,move out apakah??dengan erti kata len.,.dah keluar rumah lama dan memasuki rumah baru...finally.,.,hampir 3 bulan carik mencarik rumah yang sesuai.,.,akhirnye dapat gak yang menepati citerasa..=)


walaupon agak mahal tapi puas hati so hentam sajala labu....


c0oopp coo0pp..ni bukan rumah saya tapi lebih kurang la secara fizikalnyer.,.,.,WELcome home =)

Wednesday, 16 November 2011

nak promote ckit skirt neh ;)

salam sume...entry kali ni takde kaitan ngan my life..just nak promote sedikit...sekarang nih trend orang pakai skirt kan?even bertudung or free hair..lawa je diorang pakai..suke sangat tengok..tapi tula...terpikir gak..bila la cik fie yang nak pakai...huhu^_^


jom la cuci2 mate jap....if ade yang terbekenan..bolehla komen2 kat bawah tuh....



red colour

 blue colour

 dark pink colour

 black colour

 grey colour

 purple colour

 soft purple colour

 terqouise colour

 brown colour

Selamat menjamu mata;))






Thursday, 10 November 2011

:: dah potong!! ::

Assalamualaikum sume;))

errr.,.,.,.emmmm,.,.,.,.saya telah mengorbankan rambut saya yang panjang itu..Kenapa???kenapa??kenapa???sebab...............saya dah bosan!!!bosan dengan imej berambut panjang..busan dengan watak yang ayu2 gitu...pompuan kan manis bile berambut panjang..tapi....ada aku kesah??yang penting aku nak hapy2 je lepas nih ^______^


trimas kepada pengunting kegemaran saya....i like my new hair (",)


selesai di gunting..sempat tawaf kedai ngan spek mate yang cantek nih..hihihi






ini saya di pagi khamis....rase cam SPM dolu2...haha





saya suke rambut baru saya..NOKTAH!!!~;D

Tuesday, 1 November 2011

Aku dan Perfume

hye2 rakan2 follower...sihatkah anda hari ini??hari ni 01.11.2011..wahhh..cepatkan masa berlalu....sekejap je dah nak masuk 2012..;)

Saya suka wangian..yeahhh!!itu yang nak cakap sebenarnya.....saya suka benda yang wangi2...tak kisahla sabun mandi ke..sabun basuh baju ke....softlan ke...bedak ke...yang penting ia harus wangi!!dan saya amatla sukakan PERFUME!!!.
Perfume adalah terapi mindaku..kalau tension2 ke g amik perfume...hidu..bau die buat kan saya rasa tenaaang sangat2...mungkin sedikit pelik tapi itulah hakikatnya.....^_^

saya suka kumpol perfume..tak kisahla ori ke..local ke...luar ke.....mahal ke..murah ke....bila dah suke,grab je..tak pandang kiri kanan dah..huhuhu.....dan bau yang paling menjadi pujaan hatiku adalah.......VANILLA...huuuu..sedapnya bau vanilla........sume yang berunsur vanilla I like!!!!ice cream vanilla..muffin vanilla.....cake vanilla..hahahhaha....

taraaaaa...ni je la yang mampu buat masa nih..botol kosong banyak tapi sume dah masuk tong sampah..malas la nak simpan...;))



Friday, 28 October 2011

::: Kisah rumput yang Cantik:::

Story ni baru aku dengar dari sorang membe aku tadi..mungkin ramai yang dah pernah dengar tapi tak salah untuk aku berkongsi jugak^___^


Pada suatu pagi di sebuah sekolah menengah, ada seorang pelajar bertanya kepada seorang guru yang sedang mengajar. Ketika itu, guru tersebut sedang menyentuh mengenai kasih dan sayang secara am. Dialog di anatara pelajar dan guru tersebut berbunyi begini :





Pelajar: Cikgu, macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang paling kita sayang? Macam mana juga kasih sayang itu nak berkekalan?


Cikgu: Oh, awak nak tahu ke? Emmm...baiklah, sekarang kamu buat apa yang saya suruh. Ikut je ye...mungkin kamu akan dapat apa jawapannya.


Pelajar: Baiklah...apa yang saya harus buat?


Cikgu: Kamu pergi ke padang sekolah yang berada di luar kelas sekarang juga. Kamu berjalan di atas rumput di situ dan sambil memandang rumput di depan kamu, pilih mana yang PALING cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walaupun sekali. Dan kamu petiklah rumput yang PALING cantik yang berada di depan kamu tersebut dan selepas itu bawa balik ke kelas.



Pelajar: Ok. Saya pergi sekarang dan buat apa yang cikgu suruh.


Apabila pelajar tersebut balik semula ke kelas, tiada pun rumput yang berada di tangannya. Maka cikgu pun bertanya kepada pelajar tersebut.



Cikgu: Mana rumput yang cikgu suruh petik?


Pelajar : Oh , tadi saya berjalan di atas rumput dan sambil memandang rumput yang berada di situ, saya carilah rumput yang paling cantik.Memang ada ,banyak yang cantik tapi cikgu kata petik yang paling cantik maka saya pon terus berjalan ke depan sambil mencari yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. Tapi sampai di penghujung padang, saya tak jumpa pun yang paling cantik. Mungkin ada di antara yang di belakang saya sbelum ini tapi dah cikgu cakap tak boleh menoleh ke belakang semula.Jadi tiadalah rumput yang boleh saya petik


Cikgu : Ya..Itulah jawapannya. Maknanya, apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang,janganlah kita hendak mencari lagi yang lebih baik daripada itu.Kita patut hargai orang yang berada di depan kita sebaik-baiknya. Janganlah kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlalu tetap dah berlaku.Dan semoga yang berlalu tidak lagi berulang. Jika kita berselisih faham dengan orang yang kita sayang, kita boleh perbetulkan keadaan dan cuba teruskan perhubungan tersebut.Dan ingatlah orang yang kita sayang itulah kita jumpa paling cantik dan paling baik pada MULANYA walaupon nak ikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi. KECUALILAH jika perhubungan tersebut tidak boleh diselamatkan lagi, maka barulah kita mulakan sekali lagi. Maka sayangilah orang yang berada di depan kita dengan tulus dan ikhlas;))







hargaila orang2 yang tersayang^_^

Wednesday, 26 October 2011

::: LoneLY:::

Feel lonely.,.Lonely in my own hell...I do not expect anyone to understand what I feel or solve my problem for me.,.but sometime I wish.,.someone else can do more better for me...sometimes I wish..someone can understand what I feel...I wish someone can care myself...I wish someone can lend a shoulder when I cry .But all that did not happen...

I try to be a happy person..I try to make a happy life...I try very hard to make he happy with me....BUT....still I fell LONELY.,.,.Why this happen to me??

Sometimes life is hard and there is so much I still don't understand.
I feel alone and all I have is just myself.....






Thursday, 20 October 2011

tak susah pon nak paham kan?

IF SHE DON'T TEXT YOU:


-It's because she's waiting for you to text her...




WHEN SHE WALKS AWAY FROM YOU MAD:


-Follow her




WHEN SHE'S QUIET:


-Ask her what's wrong


WHEN SHE IGNORES YOU:



-give her your attention...




WHEN SHE PUSHES YOU AWAY:


-Pull her back...





WHEN YOU SEE HER CRYING:



-Wipe her tears & ask what's wrong




WHEN SHE SAYS GO AWAY:


-Just go clse to her & give her hug











Friday, 14 October 2011

| Syukur |

Assalamualaikum w.b.t..

bermimpi lagi aku perkara itu..adakah ia petunjuk darimu Ya Allah agar aku lebih mengingatimu??Terkadang aku terlalu alpha dalam menunaikan suruhanmu......Terkadang aku terlalu leka dengan keseronokan sementara ini..sehingga aku terlupa akan wujudnya Dirimu...

Ya Allah...
terlalu jauh hambamu ini terpesong.,.
terlalu jauh umatmu ini dariMu.,.,.


Ya Allah.,.
ampunkan aku kerana lalai menunaikan suruhanmu dengan baik...
ampunkan aku kerana tewas dengan godaan syaitan..
ampunkan aku kerana telah tersasar jauh dari landasanmu...


Terima kasih Ya Allah...kerana Kau masih mahu memberi aku peluang untuk mengingatiMu.,.

Syukur.,.,.~


Friday, 7 October 2011

Patut ker??

erm.,.,.erm.,.,.,.erm.,.,.patut ker cam tu??patut ker?ishh..cam tak patut je lah~!!!!ko yang langgar kereta aku...tak kan aku plak yang nak kene repair guna duet aku sume??aku kira dah considered habes dah suh ko tongtong separuh..tu pon tak leh ker?ingat aku ni keja credit card centre banyak duet ker??total repair kalau seratus 2 aku tak kisah la..tp dah jejak 6++ beb!!!mane nak cekau duet.....adooiii!!!!!!!!T_______T




kayap lagi aku bulan nih..harapan nak beli HP baru..T______T

Sharing is caring ;)

|
|
|
Tahukah anda mengamal minum secawan air teh "O" setiap pagi boleh 
mengawal 
berat badan anda. InsyaAllah jika anda mengamalkannya, berat badan anda 
akan 
berkurangan (memang terbukti keberkesanan) .   


Al-Quran juga ada mengajar kita menjaga kesihatan spt membuat amalan 
spt:   

1. Mandi awal pagi sebelum subuh @ sekurang kurangnya sejam sebelum 
matahari naik... Air sejuk yang meresap ke dalam badan boleh mengurangkan 
lemak berkumpul. Kita boleh saksikan org mengamal mandi awal pagi 
kebanyakan badan tak gemuk.   

2. Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk setiap pagi. 
Mujarabnya 
InsyaAllah jauh dari penyakit... (susah nak kena sakit).   

3. Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud 
sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari 
sakit pening @ migrin. Ini terbukti oleh para saintis yg membuat kajian kenapa dalam 
sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa 
milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan 
bersujud, maka darah akan mengalir ke ruang berkenaan...   

4. Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur 
dengan makanan laut. Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu, 
dikhuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai 
di manadalam badan ayam mengandungi ion (+) manakala dalam ikan 
mengandungi ion (-). Jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi 
balas biokimia yng terhasil yg boleh merosakkan usus kita.   



5. Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah 
menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa enzime banyak 
terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air 
liur. 
(enzime sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam) 


  
Sabda Nabi, ilmu itu milik Tuhan, barang siapa menyebarkan ilmu demi satu kebaikan, insyaAllah Tuhan akan menggandakan 10 kali kepadanya. ^__^