Terima kasih awak! :)

:: Sahabat ::

Tuesday, 29 December 2015

Sunat Bayi Perempuan di Klinik An-nur

Assalamualaikum,

Alhamdulillah malam tadi selamat sudah mem kecit berkhitan/sunat..Lega nohhh!! Lepas dah tanggungjawab Abah dan Umi sayang..Yela..pejam celik pejam celik si kecik dah berusia 6 bulan..Ho ho ho... ada yang kata baby bagus bersunat semasa pantang..tak pon lepas habes pantang tu je terus anta g sunat....Tapi kekangan masa sungguhlah! Anak saya pon dulu ada prolong jaundice..Sebulan lebih jugak dok ulang alik hospital klinik.So memang tak de masa nak pikir pasal sunat menyunat nih.. T_T

Kisah nya bila minggu lepas kami balik kampung then mak saya tanya anak dah sunat ke?erk???macam mana la Umi boleh lupa sayang..Maafkan la Umi..memang tak teringat langsung..Apa lagi Saya dan suami kelam kabut la nak sunatkan anak lepas balik KL ahad aritu...Memandangkan semalam pagi saya cuti so saya pusing-pusingla ada satu Klinik ni yang dekat dengan Opis. Dah la macam tak mo layan ajee....lama jugak saya tercongok depan kaunter tu..Misi tu boleh berborak2 dengan kawan dia macam saya ni tunggul kayu depan dia..Punyalah geram je time tu..huhu..Last2 saya bukak mulut tanya...Baru Misi tu perasan saya depan dia kot?Entah la labu...layan kan aje..Yang tak best nye misi tu kata klinik tu amik baby sunat 3 bulan kebawah ajee..EH! biar betul.. takkan anak aku tak yah sunat kot? HAHA! dalam hati dah cuak giler dah tu...risau giler takkan tak leh sunat dah T_T

Sampai2 Opis saya terus search kat uncle G..Cari-carik Klinik yang berhampiran dengan rumah... Ramai yang recommend An-nur , Az-zahrah..So saya pon kol la Klinik Annur BTHO..Tapi sayangnya kat sana diorang kata takde sunat untuk gegurl...boboy ajee..huuu..Gigih lagi saya kol Annur Mahkota Cheras..Alhamdulillah..Diorang ada buat..and the best part baby 6 girl memang diorang amik..fuhh! lega dah sikit hati nih...lagi best doktor perempuan ada sampai kol 10 malam..So just walk in saja..Tak payah nak appoitment bagai tu.. Tapi sebab ramai recommend Az-Zahrah Saya pon saja-saja la kol sana..Memang diorang ada buat tapi doktor perempuan available pagi aje sampai kol 12 tengah hari..ahh sudah!! Baru planning nak anta kesayangan saya kat sana..Nampak nye takde rezeki sunat kat sana.. He he!

Lepas Isyak kami bersiap2 untuk pegi klinik An-nur Mahkota Cheras, Nurul Syafiqah macam nampak happy je.Siap gelak-gelak bila Abah sakat dia.( taktau ke Umi nak bawak gi sunat ni? hehe). 
Sesampai kat Klinik tengak ramai giler orang..Hati dah mengeluh sebab time tu dah kol 9 lebih..Risau jugak kalau-kalau tak sempat kan..Satu hal pulak nak pergi lain hari.. hehe..Tapi alhamdulillah.. Service diorang memang cepat... Walaupon ramai orang kami dilayan mesra kat kaunter tu. Klinik An-nur serius cakap memang sangat selesa, cantik pulak tu..berbaloi la dengan cas yg dikenakan..EH ? :D


Sambil-sambil tunggu nama dipanggil tu sempat lagi Nurul Syafiqah makan anggur dia kan.. nak bagi hilang nebes punya pasal..Kang tak pasal-pasal dia mengamok payah jugak ( Padahal mak dia yang over nebes T_T )

Bila Saya cakap kejap lagi awak nak sunat tau sayang..Terus Dia buat muka pelik..macam paham jekan apa Umi cakap..hehe



Akhirnya giliran kami..Abahnye tak mo masuk..Tak berani nak tengok anak dara dia sunat..Sudahnya Mak dia ajelah yang masuk..Masuk-masuk bilik doktornya saya tengok..alahaii mudanye doktor perempuan nih...muda-muda dah jadi doktor..ada klinik sendiri..Mesti best kan.. hehe..lari tajuk pulak...So kita sambung..Lepas masuk bilik tu Doktor pon tanya nak sunat ye..berapa bulan? So saya pon cakap sekian sekian..Pastu doktor suruh saya baringkan anak..Bukak seluar dan pampers ye ibu... Oh ya!! lupa nak pesan..Mommies2 kalau nak hanta anak sunat pastikan salin pampers dulu ye..Kalau bole bagi baby poo poo dulu..takdelah kang dia poo poo depan doktor.. kikiki

Cuak juga saya letak Nurul Syafiqah kat katil, ada seorang pembantu doktor tolong pegang kaki Nurul Syafiqah...Saya risau dia meronta nanti. Then Doktor ucap Bismillah Saya tak tengok dah..Lagipon terhalang sikit dengan tangan Doktor tu... Tapi Alhamdulillah, dia diam je masa tu..takde gerak-gerak pon .Proses khitan berjalan lancar dan paling best, Nurul Syafiqah tak menangis langsung. Eluk je saya tengok dia..Aleh-aleh doktor kata ok dah siap dah! Saya macam...eh da siap dah?tak sampai 3 minit kot..huhu
Saya siap tanya doktor kalau baby nak kencing tak sakit ke..HoHo..punyalah mak dia ni risau kan..Rupenya takde effect langsung dengan pundi kencing dia..yang di sunat tu part lain..Sikit je doktor kata..Tak yah pakai ubat apa pon..buat macam biasa katanya.. hehe

Sekejap je khitan bayi perempuan ni. Habis hilang gemuruh, gementar Abah dan Umi. Tak mahal pun, khitan bayi perempuan di Klinik Annur hanya RM39 sahaja. Sangat berbaloi dengan staff yang mesra dan baik-baik. Doktor pun ramah. Saya tak ingt nama doktor yang khitan Nurul Syafiqah tu sebab sekejap sangat proses nya. 

Masuk-masuk kereta Nurul Syafiqah terus tido.. Sampai ke rumah sambung tidur..Wah ! Lena sungguh dia..Tak sampai hati nak kejutkan dah... Alhamdulillah..anak saya dah jadi anak dara dah! hehe

4 comments:

  1. Salaam..boleh dapatkan alamat penuh klinik ni tak.. sy try google kluar poliklinik an-nur... kalo boleh wasap kat sy.. Puan Fara 014-6470174... tqs..

    ReplyDelete
  2. klinik ni dkt dgn aeon Mahkota cheras je

    ReplyDelete
  3. relex je baby girl tuu., heheh2

    hukum bersunat bagi perempuan adalah wajib - uai
    https://www.youtube.com/watch?v=-aezrAOaqAc

    ReplyDelete
  4. PERKHIDMATAN URUT TRADISIONAL
    UNTUK WANITA DAN IBU BERSALIN
    AREA SEKITAR SENTUL DAN SELURUH KAWASAN KUALA LUMPUR.
    HUBUNGI 013-2096836.

    ReplyDelete

baca je??meh le komen cket ;)